13-04-2021

ČASOVI DISANJA – PRANAYAMA

Vreme: Nedeljom od 21:00 – 21:30

Cena: Pristup je slobodan

Mesto: Zoom

ŠTA JE PRANAYAMA?

Pranayama je deo joga prakse koji raspolaže sistemom tehnika za kontrolu daha i predstavlja pripremu za naprednije tehnike kao što su pratyahara – povlačenje čula, dharana – koncentracija i dhyana – meditacija.

Pošto je vazduh glavni nosilac prane – životne energije, osnovni način snabdevanja tela energijom je upravo putem disanja.

Životne okolnosti često vode u teža emocionalna stanja koja prave energetske blokade u određenim delovima tela. Taj osećaj manjka energije, letargije, umora je početna faza fizičkih oboljenja.

ZAŠTO VEŽBAMO DISANJE?

Na vežbama disanja učimo kako da putem različitih tehnika kontrolišemo, manipulišemo i pokrećemo energiju u telu.

Kontrola daha je ključna za kontrolu uma.

Život započinjemo udahom a zvršavamo izdahom. Između te dve tačke u vremenu prosečna osoba stara 80 godina, načini oko 700.000.000 udaha i izdaha.  Ipak, većina ljudi ne obraća pažnju na disanje. Dah se skraćuje tokom života. Mišići koji su aktivni pri disanju atrofiraju i tako se ulazi u začarani krug jer oslabljeni mišići ne mogu da obezbede potrebno snabedevanje vazduhom.

Činjenica da je najveći broj modernih bolesti psihosomatske prirode potrvrđuje isceljujuće dejstvo disanja. Kiseonik iz vazduha utiče na dužinu života ćelija a to svojstvo direktno utiče na psiho-fizičku vitalnost. Naše je da ćelijama obezbedimo što više svežeg vazduha putem pravilnog disanja a one će ga pametno sačuvati za dane kada snabdevanje bude slabije.

Neke od dobrobiti vežbi disanja:

– jačanje pluća

– jačanje kardio-vaskularnog sistema

– normalizacija krvnog pritiska

– ublažavanje simptoma astme

– detoks efekat – izbacivanje toksina iz tela

– snižavanje nivoa nervne napetosti

– jačanje imunog sistema

– jačanje koncentracije

Ideja časova…

je da se ovlada osnovim tehnikama disanja iz oblasti hatha i kundalni joge. Osobama koje već praktikuju jogu ovo će obogatiti praksu a svim ostalima će pomoći da postanu svesniji sebe i vode mirniji život.

Svesno disanje povezuje um i telo i redukuje nervnu napetost. Kada se nađemo u stresnoj situaciji tehnike disanja kojima samo ovladali putem vežbi će nam pomoći će da održimo svesnost, dužinu i dubinu daha. To je put zdravlja i vitalnosti. Nervni, endokrini i imuni sistem će vam biti zahvalni.

Za prijavu/detaljnije informacije o časovima obratititi se na neki od kontakata

Napiši komentar