Šta je kundalini joga?

Kundalni joga po jogi Badžanu je moćna tehnika za osvešćivanje kreativnog potencijala – Kundalini- koji dobijamo rođenjem. Uspostavlja sklad između tela, uma i duše i predstavlja efikasan način rada na sva tri pomenuta nivoa istovremeno.

Kundalini joga je joga nove ere, ere vodolije. Trenutno se nalazimo u tranziciji između dve ere i njena uloga je da nam pomogne da se lakše iznesemo sa izazovima kojima svedočimo. Promene su ubrzane i pojačavaju intenzitet stresa tako da su jak i stabilan imuni, nervni i endokrini sistem potrebni više nego ikada. Upravo na tome rade krije Kundalni joge. Redovna vežba daje zdravo telo i emocionalnu stabilnost a duh je treniran da u periodima izazova bude jak, miran i fleksibilan. Stimulisana cirkulacija i pojačan unos kiseonika uravnotežuju endokrini sistem, jačaju nervni i imuni sistem i smanjuju nivo putem stresa izazvanog lučenja hormona kao što su adrenalin i koritzol.

Kundalini Joga je dinamična vrsta joge, svojevrsna tehnologija za buđenje svesnosti putem rada na svih sedam čakri i na auri kao osmom energetskom centru. U tu svrhu služi se sledećim instrumentima:

Kriya– Krija je specifična sekvenca, savršena celina koja se sastoji iz fizičkih položaja odnosno pokreta praćenih odgovarajućim tehnikama disanja i muzikom. Krija je veza sa sadašnjim trenutkom i radi na osvešćivanju tela – osećaj prijatnosti ili neprijatnosti pruža korisne informacije o zdravstvenom stanju.  Kroz kriju, fizičko telo proizvodi uticaj na suptilno telo i time svaka krija utiče na određenu fasetu svesnosti.

U fizičkom smislu krija izoluje određene grupe mišića i vrši pritisak na refleksne tačke koje utiču na poboljšavanje funkcija žlezda i organa; preusmerava ili pojačava cirkulaciju.

U suptilnom smislu krija predstavlja vezu između tela i uma. Dakle, fizički aspekt biva praćen suptilnim, odnosno energetskim, tako da se iz krijom tretiranog fizičkog tela uklanjaju i blokade emocionalne prirode.

Pranayama – Kontrola daha je uslov za kontrolu uma. Kundalni joga raspolaže velikim brojem vežbi disanja i kontrole daha koje utiču na zdravlje, svesnost i emocionalno stanje. Stres vodi ka lošem disanju a ono u hronične mišićne tenzije i slabe nerve, što otvara novi krug izazivajući veću podložnost stresu. Vazduh je glavni nosilac životne energije – Prane – pa stoga pravilan dah revitalizuje telo, otpušta mišićne napetosti i čini telo fleksibilnijim.

Relaksacija – Svaka krija se završava opuštanjem. Duboka relaksacija u Kundalni jogi nije samo odsustvo pokreta; fizičko telo doživljava duboku relaksaciju dozvoljavajući nam da integrišemo umne i telesne promene koje su nastale tokom vežbanja krija; telo se podmlađuje, posebno parasimpatički nervni sistem; vrši se raspodela životne energije stimulisane krijom; otpuštaju se napetosti iz mišića; učimo opuštanje i pravilan odgovor na stres; vrši se integrisanje novog modela ponašanja pošto je stari uklonjen.

Meditacija – Meditacija je proces kontrole uma u cilju povezivanja sa univerzalnom svešću. Meditacija čisti podsvesni um, razvija intuiciju, uklanja strahove, blokade i podsvesne modele ponašanja, donosi mir, stabilnost, razvija fokus, razvija prednji deo mozga – zadužen za memoriju, emocije, impulse, rešavanje problema, socijalnu interakciju.

Meditacija je ili sastavni deo krije ili dolazi na red posle duboke relaksacije. Kundalni joga je poznata po širokom spektru efikasnih metoda meditacije.

Mudra – Mudre su položaji šaka koji aktiviraju energiju i vode reflekse put mozga. Svaki deo šake je povezan sa određenim delom tela ili mozga. Svaki prst korespondira sa energijom jedne od planeta.

Mantra – Mantre predstavljaju praiskonske zvukove čijim ponavljanjem jezik pogađa refleksne tačke gornjeg nepca koje pozvaju različite delove mozga u akciju. Mantre predstavljaju efikasan način kontrole podsvesti. Imaju moć da razbiju programiranje na ćelijskom nivou koje uglavnom potiče iz perioda ranog detinjstva a neretko i iz prenatalnog perioda. Mantre nose u sebi najvišu moguću vibraciju, primarnu informaciju koja ne može biti izmanipulisana samskarama i porodičnom karmom.

Kundalni joga je poznata po raznovrsnim i delotvornim mantrama.