25-12-2021

108 novogodišnjih POZDRAVA SUNCU

Pozivam te da mi se pridružiš 1.1.2022. u 10:00 i da zajedno uradimo 108 pozdrava suncu i tako započnemo Novu godinu.

 

Vreme u kome živimo je jako izazovno. Ukoliko si u stalnim iščekivanjima da se vrati tamo odakle je sve i krenulo, verovatno povremeno upadaš u beznađe, apatiju a možda i depresiju. Gubiš dragocenu životnu snagu jer svoje stanje vezuješ za spoljne okolnosti.

Predlažem ti da u periodu najdužih noći i najjače tame otkriješ svoju svetlost i dozvoliš joj da te vodi kroz narednu godinu.

Da spoznaš svoje skrivene snage koje će ti pomoći u periodima tame i beznađa.

Da naučiš da ih pozoveš kada zatreba.

Da „sve je u nama“ od fraze pređe u duboku spoznaju velike istine. U tom slučaju, naredna godina će doneti veliku pozitivnu promenu u tvoj život.

 

Šta je pozdrav suncu?

To je dinamična sekvenca tokom koje se ponavlja 12 položaja, sjajna vežba za um i telo.

Svaki set pozdrava suncu preplavlja nervni sistem solarnom energijom balansirajući emocije i pojačavajući moždanu aktivnost.

Zašto pozdrav suncu?

Sunce je simbol života. Prema vedama, sunce je ne samo kreator života već i fizička manifestacija duše. Spoljašnje sunce simbolizuje i naše unutrašnje sunce – mesto naše suštine i više mudrosti. Stoga su jogini razvili puno praksi u znak poštovanja suncu. Najpoznatija vežba je surya namaskara – pozdrav suncu.

Kada imaš obilje sunčeve energije u sebi nije ti hladno, osećaš upliv pokretačke energije i entuzijazma. To je energija koja čisti nepotrebno, pomaže proces varenja hrane, drži dobru liniju, drži um fokusiranim, analitičnim i postoji orijentisanost na akciju.

Dobrobiti vežbe:

pored neizostavnog oblikovanja fizičkog tela ova sekvenca:

  • aktivira sve glavne zglobove i stimuliše njihovo prirodno podmazivanje, jača i isteže sve veće mišićne grupe, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe, jača kardiovaskularni sistem, čisti respiratorni sistem

  • vezuje um za sadašnji trenutak putem fokusa na pokret i dah, nastaje osećaj prisutnosti, mira i povezanosti sa sobom

Zašto 108?

Podzrav sunca je sjajna vežba koja može biti deo dnevnog rituala. Ukoliko se koristi kao praksa za nove početke, preporučljivo je da se radi 108 puta.

U vedama je broj 108 predstavljen kao sveti broj, broj duhovnog usavršavanja. Jogiji su verovali da se možemo uskladiti sa ritmom kreacije ukoliko praksu vežemo za ovaj broj.

108 povezuje fizičko i metafizičko.

Sadržaj časa

Posle uvodne pripreme za 108 pozdrava suncu i same vežbe, koja traje oko sat vremena, dolazi zaslužena relaksacija u vidu vođene meditacije i nakon toga meditacija sa prikladnom temom.

Svaka, i najprostija vežba, dobija na snazi tek kada je posvetimo nečemu i pratimo razvoj tokom vemena, zapisujemo etape razvoja, vredno radimo na ostvarenju. Stoga ćemo i ovaj čas posvetiti nameri, i to za narednu godinu.

Šta je namera, u čemu se razlikuje od cilja, kako da je definišemo i slična pitanja obradićemo na uvodnom času koji će se održati u sredu 29.12.2021. od 19:00-20:00. Radićemo i prikladnu meditaciju na ovu temu. Ukoliko ne možeš da prisustvuješ uživo, ostaje raspoloživ snimak. Svakako ga treba prostudirati do 1. janura 2022. u 10h

 

Možda će posle ovog časa pozdrav suncu postati tvoja jutarnja rutina. Probaj! Prevaziđi deo sebe koji ti ne dopušta da zakoračiš. Zanemari priče uma koji te drži u tromosti. Ponekada je to jako realan osećaj sličan fizičkoj vezanosti.

Prvi dan godine ima lepu simboliku: ulazimo u Novu godinu zajedno -2, a ipak svako za sebe – 1 uz spoznaju ništavila – 0 – ovde smo kratkotrajno kao i sve druge kreacije i neophodno je da pored spoznaje konačnog dela ličnosti osvestimo i onaj bekonačni, besmrtni. U tom delu se krije naša suština, istina, autentičnost. Zbog toga smo na ovom proputovanju. A njegova naredna etapa kreća za par dana.

Vidimo se!

 

Datum: 1.1.2022.

Vreme: 10:00-12:00

Mesto: Zoom

Cena: po izboru 10 – 15 – 20 evra / 1000 – 1500 – 2000 dinara

Za prijavu i dodatne informacije klikni ovde

Napiši komentar